евонети

Испитувањето на подмрежата е одлично
прв чекор ако сакате поефикасна компјутерска мрежа. Исто така, ширум светот,
бизнисите бараат професионалци кои можат да им помогнат да ја олеснат мрежата
метеж. Ве молиме продолжете да читате за да дознаете повеќе за подмрежите!

Што се подмрежи?

Може да се замисли подмрежата како помала
мрежа во пообемна мрежа. Исто така, ефикасноста на мрежата е подобрена
со употреба на подмрежи. Слично на тоа, подмрежата го намалува бројот на рутери a
пакетот треба да помине пред да пристигне на својата дестинација, заштедувајќи време и
пропусниот опсег.

Понатаму, субмрежувањето е крајно
целта е да се изгради компјутерска мрежа која е брза, ефикасна и безбедна. Како
мрежите растат по големина и сложеност, а сообраќајот што се движи низ нив ќе расте
бараат повеќе директни патишта.

Слично на тоа, тесни грла и метеж
ќе се случи ако целиот мрежен сообраќај го премине системот истовремено преку
истиот пат, што доведува до бавни и непотребни заостанати работи.

Конечно, примарната функција на
создавањето подмрежи е да се намали растојанието помеѓу рутерите и да се подобри
брзината, ефикасноста и безбедноста на мрежата.

Како функционираат подмрежите?

Мрежата може да содржи десетици
илјадници, дури и стотици илјади меѓусебно поврзани уреди. Исто така, на
добиените IP адреси може да обезбедат сложена патека за следење на податоците. Слично на тоа,
со подмрежа, само мал број уреди можат да споделат IP адреса. И
подмрежувањето му овозможува на техничарот да ја подели мрежата на помали сегменти, каде
податоците може да се организираат и пренесуваат без да се бара користење на повеќе
многу конекции на напредни рутери.

Ајде да погледнеме во некои од другите
фактори вклучени во подмрежите:

Мрежна адреса

Мрежните адреси се единствени броеви
(адреси) кои се користат за идентификување на одредена мрежа. Рутерите користат мрежа
адреси за да се идентификуваат мрежите. Адресите на мрежите и сите други
информациите неопходни за пристап до тие мрежи може да се најдат во рутирањето
табела, која рутерите ја чуваат.

Покрај тоа, мрежна адреса е a
фундаментален дел од мрежна технологија бидејќи овозможува локацијата и
идентификација на уред на мрежа. IP адресата, MAC адресата и
hostname се неколку од неговите многубројни инкарнации.

Конечно, секој компјутер во мрежа
користи ан IP адреса да ги идентификувате и контактирате другите компјутери на мрежата
уникатно.

Порта

Портата е јазол во мрежа што
им овозможува на податоците да патуваат помеѓу мрежите користејќи различни протоколи за пренос
податоци. Исто така, мрежните порти се најраспространетиот тип и функционираат во
слој 3 (мрежа) на моделот за интерконекција на отворени системи (OSI). Порта,
сепак, може да функционира на кој било од седумте слоеви на моделот OSI, во зависност од
потребна функционалност.

Бидејќи целиот мрежен сообраќај мора да помине
преку портата, тој служи и како влезна и појдовна точка на мрежата. На
портата во LAN е заобиколена само со податоци што патуваат помеѓу јазлите
самите себе.

Употребливи IP-адреси

Одредување колку јавен интернет
Ќе бидат потребни адреси на протокол (IP) за да се исполнат информациите на компанијата
технолошките потреби се клучни за пуштање во работа на интернет конекција.

На пример, барање на вашиот интернет провајдер за a
Подмрежата „/29“ ќе ви додели 8 IP адреси, од кои само 6 ќе бидат
употребливи. Бидејќи првата IP адреса е резервирана за мрежата и за
втората IP адреса се користи за емитување (последната IP адреса). Конечно, на
преостанатите шест IP адреси може да се користат за што било, од рутерот на портата до
индивидуални правила за заштитен ѕид, неколку сервери, и повеќе.

Емитување

Пакетите со податоци во IP мрежите можат да бидат
испратени до сите јазли во локална мрежа користејќи ја адресата за емитување. Исто така, тоа е
не е неопходно да се знаат конкретните адреси на секој учесник во
мрежа. Конечно, адресата за емитување може аналитички да се определи ако
се бара.

Заклучок

Без подмрежи, вмрежувањето би било
во хаос. Нема да има ефикасност и бавно време на одговор на мрежата.
Конечно, ако сакате поефикасно да го водите вашиот оддел за ИТ, знаењето
на подмрежи е од витално значење. Ви благодариме за Читањето!

mk_MKMacedonian