евонети

2022 година започнува со добра нота со објавувањето на WordPress 5.9. Целосната модификација на страницата е клучниот збор за ова значајно издание!

WordPress 5.9 вклучува ново искуство за уредување на целата страница, нова тема и голем број други нови функции и измени. По 5.9, имаше две помали изданија, 5.9.1 и 5.9.2, кои се фокусираа на поправки на грешки, безбедност и одржување.

Во заедницата на WordPress, еве што има ново:

WordPress 5.9 е тука да го подигне целосното уредување на страницата на следното ниво.

Издавањето на WordPress 5.9, именувано по големиот светски џез вокал Џозефин Бејкер, ви ја дава најприлагодливата верзија на WordPress досега.

WordPress 5.8 беше претходното големо ажурирање, кое излезе во јули 2021 година. WordPress претходно го поттикна целосното уредување на страницата со инкорпорирање на уредувачот на блок Гутенберг за креирање објави и страници во таа верзија. WordPress 5.9 оди чекор подалеку, нудејќи уредувач на теми базиран на блок, како и можност за менување на шаблони на страници и други функции за администратор на WordPress од администраторската област на WordPress.

Ќе најдете нови блокови за навигација, заглавија, подножја и други распореди во најновото издание. Дополнително, има нов панел за глобален стил кој ви овозможува едноставно прилагодување на дизајните на целата локација.

За да го искористите целосното уредување на страницата, ќе треба да користите блок тема, се разбира. Со WordPress 5.9, објавена е нова стандардна тема, Twenty Twenty-Two. Ова е исто така првата стандардна блок тема, но во блиска иднина ќе се додадат повеќе во директориумот со теми.

Theme.json сега дозволува детски теми, што е одлична вест за програмерите. Тоа значи дека корисниците можат да креираат детска тема без да треба да внесуваат код во администраторот на WordPress. Оваа белешка за развој ги содржи сите детали.

Напорната работа на 624 дарежливи волонтери соработници резултираше со оваа верзија на WordPress. Сè што се однесува на WordPress 5.9 може да се најде овде ако сакате дополнителни информации.

Потоа, ќе има мали изданија и ажурирања на Гутенберг.
По 5.9, 5.9.1 и 5.9.2 беа објавени за да се решат проблемите и да се обезбеди нова функционалност.

На 22 февруари 2022 година, WordPress 5.9.1 беше објавен (каков ден за објавување на оваа верзија). Има 82 поправени грешки во ова издание за одржување, вклучувајќи го Core и блок уредникот.

На 11 март 2022 година, WordPress 5.9.2 беше објавен. Една закрпа за грешки и три безбедносни поправки се вклучени во ова издание за безбедност и одржување.

Гутенберг објавува
Во февруари и почетокот на март, Gutenberg Core Team објави три нови Gutenberg изданија. Сите тие имаат нови функции, подобрен квалитет на кодот и поправени грешки.

На 2 март беше објавен Гутенберг 12.7. Ова ажурирање го подобрува искуството со шаблоните со тоа што ви дозволува да примените стилови на граници на блоковите на колоните, меѓу другото.

На 16 февруари беше објавен Гутенберг 12.6. Нов панел во боја, ажурирани поставки за боја, нов блок Биографија на авторот на објавата, блок Читај повеќе и неколку други подобрувања се вклучени во ова издание.

Може да ги менувате варијантите на стилови на теми, да овозможите филтрирање приспособени таксономии и повеќе со Гутенберг 12.5, кој беше лансиран на 2 февруари.

WordPress 6.0 е следното големо издание.
Џозефа Хаден, извршниот директор на WordPress, објави предлог за големо издание во 2022 година.

5.9 не е единственото значајно ажурирање предвидено за 2022 година; 6.0 и 6.1 треба да пристигнат во мај и октомври, соодветно. На 24 мај беше предложено да се издаде верзија 6.0. Можностите за приспособување воведени во 5.9 ќе бидат рафинирани и повторени во оваа следна голема верзија.

Главниот акцент на WordPress во 2022 година
2022 година ќе биде пресуден момент за WordPress, бидејќи се повеќе корисници го прифаќаат новиот уредник. WordPress ќе ја прослави својата 20-годишнина следната година, во 2023 година!

Ова се трите клучни цели за WordPress, според Џозефа Чомфоси:

1: Охрабрете ги другите да го користат новиот уредник на WordPress (иако образование, свесност и подобра содржина за новите корисници на WordPress).

2: Охрабрете ја употребата на решенија со отворен код за сите потреби за градење сајтови (преку промовирање на Openverse, системот на директориуми на WordPress).

3: Управување со софтвер со отворен код (преку одржување на програмите на заедницата, водење на пример, и други проекти).

WordCamps повторно се одржуваат лично.

Настаните во лице конечно се враќаат! Конференцијата WordCamp Europe ќе се одржи во Порто, Португалија, од 2 до 6 јуни. Ова е прв пат WCEU да се одржува лично по три години! Бидејќи организирањето на ваков настан бара многу време и напор, WCEU2022 бара волонтери, фотографи и медиумски партнери да помогнат настанот да биде успешен.

Ако не можете да присуствувате на WordCamp Europe, можеби ќе сакате да присуствувате на некој од другите WordCamps лично.

На пат е нов блог за програмери.

Главниот тим предложи да се започне блог на developer.wordpress.org за да се комуницираат вести и ажурирања поврзани со програмерите. Еден од најголемите проблеми што програмерите го искажаа е да бидат во тек со новите функции што доаѓаат во проектот WordPress.

Блогот Make Core веќе постои, но тој повеќе се фокусира на белешки за состаноци за различните основни тимови отколку на објавување нови функции. Како резултат на ова, на програмерите ќе им биде тешко да најдат важни информации меѓу пораките поврзани со тимот.

Како резултат на тоа, се дава предлог за блог за вести за програмери. Содржината на овој блог се концентрира на ажурирања за соработници, програмери и поединци кои работат со WordPress во агенции или како хонорарци. Почетокот на април 2022 година е кога ќе се креира содржината и ќе биде објавена првата објава.

mk_MKMacedonian