евонети

Далечинските тимови ќе имаат корист од посветената IP адреса бидејќи работата од дома станува се почеста појава. Бидејќи не разменувате ингеренциите со никого, посветената IP адреса ќе ја зајакне вашата безбедност од натрапниците.

Посебната IP адреса обезбедува безбедност и одлични перформанси, да наведеме неколку предности.

Продолжете со читање за да дознаете повеќе за посветените IP адреси и зошто треба да размислите за добивање на една.

101 IP адреса

Единствена адреса што се користи за идентификување на одредени компјутери, сервери или уреди преку интернет или локална мрежа е позната како адреса на Интернет протокол (IP). Се состои од низа од четири цифри кои се движат од 0 до 255, секоја одделена со точка (xxxx).

IP-адресите се користат од уредите за да комуницираат еден со друг. Кога посетувате веб-локација, на пример, вашиот компјутер разговара со веб-серверот користејќи ја неговата IP адреса.

IP адресата може да се смета како адреса на уредот; потребно е за транспорт на податоци помеѓу уреди поврзани со мрежа.

Систем за имиња на домени и IP адреси (DNS)

Бидејќи IP-адресите содржат неколку цифри, на корисниците им беше тешко да запомнат која низа броеви припаѓа на која веб-локација и е креиран системот за имиња на домени (DNS).

Системот за имиња на домени (DNS) е едноставно огромен адресар во кој компјутерите бараат имиња на домени и ги усогласуваат со соодветните IP адреси.

Видови на IP адреси

Постојат неколку видови на IP адреси. Приватни, јавни, статични и динамични се четирите основни категории.

Првите две даваат информации за локацијата на мрежата:

1.Само локална мрежа може да користи приватна IP адреса. За да се поврзете едни со други внатре, вашиот рутер доделува IP адреса на секој уред.

2. Јавните IP адреси се обезбедени од вашиот давател на интернет услуги и се користат за пристап до интернет (ISP). Јавната IP адреса на сите уреди поврзани на иста интернет конекција е иста.

Немаме доволно IP адреси за бројот на уреди што ги користиме, така што секој уред поврзан на интернет има две IP адреси. Системот IPv4 (Интернет протокол верзија 4), кој беше развиен во 1980-тите, беше 32-битен систем кој не водеше сметка за тоа колку брзо ќе расте интернетот. Како резултат на тоа, IPv6 беше имплементиран.

Постојаноста на мрежата е опишана со последните две категории на IP адреси, статични и динамички.

1.ИП-адреса која е статична не се менува. Тоа беше направено со рака. Тие најчесто се користат на сервери кои хостираат веб-страници или обезбедуваат е-пошта и FTP услуги.

2. Динамичната IP адреса е најраспространетиот вид на IP адреса откако се менува. Тие работат само одреден временски период пред да истечат. Тогаш машината или добива нова IP адреса или ја бара автоматски.

Посветена IP наспроти споделена IP адреса

Повеќе домени споделуваат иста IP адреса. Повеќето веб-локации, како што се заедничките планови за хостирање, започнуваат со заедничка IP адреса.

Додека споделените IP адреси најчесто се поврзуваат со споделениот хостинг, тие исто така може да се добијат без користење на споделен сервер. Вашата компанија за хостирање на сајтови, на пример, може да обезбеди услуга за хостирање на Управуван WordPress со споделена IP адреса, но без заеднички ресурси на серверот.

Од друга страна, посветената IP адреса е статична IP адреса над која вие имате единствена контрола. Не е поврзан со други домени.

Посветените IP адреси не се исти како посветениот хостинг. Не ви треба посветен сервер за да добиете посветена IP адреса. Меѓутоа, кога ќе се регистрирате за посветен план за хостирање, веднаш ќе добиете посветена IP адреса.

тој Предности на посветен IP

Посебната IP има неколку предности, вклучително и зголемени перформанси и безбедност на страницата. Нема шанси вашата IP адреса да биде ограничена бидејќи вие сте единствениот што ја користи - освен ако не направите нешто страшно како испраќање спам-пораки, вируси или малициозен софтвер.

Да ги погледнеме подетално предностите од поседувањето наменска IP адреса:

1. Користете ја вашата IP адреса за да ја видите вашата веб-страница

Една од предностите на поседувањето посветена IP адреса е тоа што можете да пристапите до вашата веб-страница со внесување на вашата IP адреса, бидејќи вие сте единствениот што ја користи.

2. Ги намалува шансите за ставање IP на црната листа

Иако споделувањето IP адреса е обично безбедно, постои ризик вашата веб-страница да биде блокирана во одредена јурисдикција. Друга веб-локација на вашиот сервер може да се вклучи во незаконски активности, како што е дистрибуција на спам-пораки, вируси или малициозен софтвер, што резултира со ставање на црната листа на пребарувачот.

Вашата IP адреса никогаш нема да биде забранета ако користите посветена IP адреса, освен ако не направите нешто штетно.

3. Е-пошта кои се испорачуваат побрзо

Друга предност на посветената IP адреса е побрзата испорака на е-пошта.

Gmail и Yahoo повеќе им веруваат на е-поштата од посветените IP адреси отколку на оние од споделените IP адреси. Овие услуги за пошта честопати ги проверуваат е-поштата од споделените IP адреси бидејќи е-пошта сметките сместени на тие IP-адреси имаат поголема веројатност да добијат спам.

4. Далечински пристап со доверба

Од трендот за работа на далечина, безбедносните закани ескалираа.

Работниците можат безбедно да се поврзат со деловни ресурси користејќи посветена IP адреса. Прекршувањата на безбедноста не се грижа за бизнисите. Бидејќи на секој вработен му е дадена единствена IP адреса, тие можат брзо да утврдат која сметка го предизвикува проблемот.

5. Пренос на датотеки што е и побезбеден и побрз

Со посветена IP адреса, можете да креирате сервер за протокол за пренос на датотеки (FTP) за размена на податоци во организацијата. Ќе ви обезбеди подобрена безбедност, како и побрза стапка на пренос на датотеки.

Завршни размислувања: 5 главни предности на поседување посветена IP адреса

Додека безбедносните прекршувања поврзани со работа на далечина се зголемија, можете да ги ублажите ризиците со купување на посветена IP адреса.

Тоа ви овозможува да се поврзете со вашиот далечински сервер на безбеден начин, намалувајќи ги ризиците да бидете забранети.

Со купување на посветен пакет за хостирање на Evonets, можете да ги искористите придобивките од посветената IP адреса.

mk_MKMacedonian