евонети
Виртуелен приватен сервер

Водич за виртуелни приватни сервери

Виртуелен приватен сервер (VPS) е виртуелна машина што се продава како услуга од давател на Интернет хостинг како Евонети. Тој е многу сличен на посветен сервер, но давателот ги дели своите ресурси на повеќе виртуелни сервери, од кои секој работи на свој пример на оперативен систем. Клиентот потоа може да купи и користи еден или повеќе од овие виртуелни сервери како и секој друг физички сервер.

Придобивките од приватниот сервер се тоа што му обезбедува на корисникот средина што не е споделена со никој друг и имате целосна административна контрола врз она што го правите со оваа околина.

Што е виртуелен приватен сервер?

А виртуелен приватен сервер (VPS) е виртуелна машина која работи со сопствена копија од оперативен систем и апликации.

VPS може да се користи за хостирање на веб-сервери, бази на податоци и други услуги кои работат постојано или често до кои пристапуваат оддалечените корисници. До VPS може да се пристапи од далечина преку мрежна врска како да е физички компјутер.

Придобивките од VPS се: можност за водење на сопствен оперативен систем и софтвер на сопствен хардвер, можност за рестартирање на серверот кога е потребно без да влијае на кој било друг сервер на истата машина, зголемена безбедност со одвојување од податоците на другите клиенти, зголемена доверливост со помалку хардверски дефекти бидејќи податоците на секој клиент се складираат на нивниот сопствен приватен диск без пречки од други корисници. Тоа е исто така поефтино месечно од купувањето физички сервер, поради што ги препорачуваме толку често овде на Evonets.

Виртуелен приватен сервер наспроти споделен хостинг

А виртуелен приватен сервер (VPS) е тип на хостирање што му обезбедува на корисникот ресурси на физички сервер. Провајдерот VPS ги дели ресурсите помеѓу повеќе клиенти или корисници.

Придобивките од добивање на VPS преку заеднички хостинг се:

– Подобра безбедност: VPS е побезбеден од споделениот хостинг бидејќи вашите податоци се складираат на вашиот сопствен приватен простор, а не на заедничкиот простор.

– Подобри перформанси: VPS може да обезбеди подобри перформанси бидејќи имате целосен пристап до сите ресурси на серверот и не мора да ги споделувате со други корисници.

– Повеќе флексибилност: можете да го прилагодите вашиот VPS со додавање на повеќе RAM, простор на дискот и јадра на процесорот по потреба. Со споделениот хостинг сте заглавени со она за што првично сте се пријавиле.

Виртуелни приватни сервери VS посветени сервери

Виртуелни приватни сервери (VPS) се поисплатливо решение кое ги обезбедува истите карактеристики како а посветен сервер. VPS е виртуелна машина која работи на врвот на постоечки сервер. Тоа е како да имате сопствен компјутер, но тој е хостиран на туѓ компјутер.

Виртуелните приватни сервери нудат многу придобивки за бизнисите и поединците. Тие вклучуваат:

-Можете да имате сопствен оперативен систем и да ја контролирате конфигурацијата за да одговара на вашите потреби

-Добивате повеќе ресурси отколку што би добиле со заеднички хостинг или други видови на хостирање

-Можете да изберете од многу различни провајдери за да ја најдете најдобрата зделка за вас

-Поевтино е од изнајмување или купување на сопствен физички сервер

Кога треба да се надградите на посветен сервер

Посветени сервери се најдобрата опција за веб-локации кои бараат високи перформанси и доверливост. Тие обезбедуваат најбрзи брзини на поврзување, што значи дека посетителите на вашата веб-локација можат да вчитаат страници побрзо отколку на споделениот хостинг.

Посветените сервери се обично поскапи од виртуелните приватни сервери, но тие исто така нудат повеќе перформанси и безбедност. Ако користите апликација со голема употреба на процесорот или ако имате многу сообраќај на вашата веб-локација, тогаш треба да размислите за надградба од вашиот виртуелен приватен сервер на посветен сервер.

Evonets VPS планови

Нашите VPS решенија се изградени да ги задоволат сите ваши барања и да се зголемуваат како што вашата компанија се шири. Не треба однапред да обезбедувате ресурси; едноставно додадете го она што ви треба кога ви треба. Ова значи дека плаќате само за она што го користите, што го олеснува буџетирањето.

Погледнете го нашиот целосен опсег на VPS планови овде

mk_MKMacedonian